Αλεύρι από καφέ

Το φρούτο, γνωστό ως coffee cherry, είναι ένας σημαντικός ρύπος σε περιοχές που παράγουν καφέ. Ορισμένη ποσότητά του χρησιμοποιείται για λίπασμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του – πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια κιλά το χρόνο– πετιέται παράνομα σε υδάτινους οδούς.
Ένας πρώην τεχνικός διευθυντής στη Starbucks, o Dan Belliveau και η εταιρεία του Coffee Flour, χρησιμοποιούν μια αποκλειστική μέθοδο που μετατρέπει τα φρούτα σε μια λεπτή σκόνη χωρίς γλουτένη, κατάλληλη να αντικαταστήσει το κοινό αλεύρι.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το τελικό προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο και πρωτεΐνες και αποτελείται από ίνες, περίπου 60 τοις εκατό, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδιάλυτες. Έχει 30mg καφεΐνης ανά μερίδα και περίπου 20 φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες συγκριτικά με τα βατόμουρα : ένα υπερσυστατικό με λίγη καφεΐνη που βοηθάει στην τακτική λειτουργία των εντέρων.
Το αλεύρι μυρίζει καφέ, λίγο καπνό και φρέσκο σανό, με γεύση από άνθη, εσπερειδοειδή και νότες από ψητά φρούτα και όχι γεύση καφέ. Οπτικά είναι ακριβώς όπως ο αλεσμένος καφές. Και είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό σε συνταγές για ψωμί, μπισκότα, κουλουράκια, μάφιν, brownies, ζυμαρικά, σάλτσες κ.ά. Οι σεφ του Coffee Flour χρησιμοποιούν περίπου 12% αλεύρι καφέ σε συνταγές με αλεύρι και προσπαθούν να καλύπτουν την έντονη γεύση του αλευριού πίσω από άλλες γεύσεις. Και επειδή έχει πικάντικη γεύση θα ήταν λάθος να αντικαταστήσει εντελώς το κοινό αλεύρι σε κάποια συνταγή.
Αυτή τη στιγμή το αλεύρι, επαναστατικό τόσο για το χρώμα όσο και για τη διατροφική του σύσταση, δοκιμάζεται από διάφορα γκρουπ καταναλωτών και είναι προγραμματισμένο να φτάσει στο ευρύ κοινό το 2015. Υπολογίζεται ότι σε λίγα χρόνια η εταιρεία με το πρωτοποριακό της προϊόν θα παρασκευάζει εκατομμύρια κιλά αλεύρι καφέ το χρόνο. Στη συσκευασία του αλευριού αναγράφεται η λεζάντα: η νέα παγκόσμια τροφή με αντίκτυπο. Εσπρέσο με μάφιν από αλεύρι καφέ! Ετοιμαστείτε για νέες γαστρονομικές περιπέτειες.
Πηγή : spoons.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου