"δια ελιάς και αέρος" ~ Ένα προϊόν πρότυπο

Τη συνταγή για το σαλάμι αέρος με την επωνυμία «δια ελιάς και αέρος» έδωσαν σε μεγάλη βιομηχανία παραγωγής αλλαντικών της Σερβίας οι επιστήμονες του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που το παρήγαγαν για πρώτη φορά μετά από πολυετή έρευνα. Η διεθνής πρωτοτυπία του προϊόντος έγκειται στο γεγονός ότι παράχθηκε ένα αλλαντικό χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο (χωρίς «Ε» δηλαδή χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, ρυθμιστές οξύτητας, συνθετικά αντιοξειδωτικά).

Παράχθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές των καταναλωτών που επιθυμούν κατά το δυνατόν φυσικά προϊόντα, και κυρίως χωρίς νιτρώδη άλατα (τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά αλλά και για να δώσουν το επιθυμητό χρώμα στο τελικό προϊόν), κάτι το οποίο αποτελεί διεθνώς ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ και χρόνια, καθώς είναι γνωστό ότι μετατρέπονται στο ανθρώπινο σώμα σε νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες.

Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, καθηγητής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας ανέφερε στο MEAT PLACE ότι το σαλάμι «δια ελιάς και αέρος» έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών της ελιάς, οι οποίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορα είδη καρκίνου, μειώνουν την χοληστερίνη και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, με αυτή την καινοτομία παράχθηκε ένα υγιεινό σαλάμι, που σκοπεύει να ανατρέψει την εντύπωση αρκετών καταναλωτών ότι τα αλλαντικά συνολικά δεν ωφελούν την υγεία.

Στη φωτογραφία η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε το σαλάμι αέρος «δια ελιάς και αέρος». Από αριστερά προς δεξιά: Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων) και εκπρόσωπος της εταιρείας Polyhealth Α.Ε., Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων), και οι φοιτητές Σέργιος Τουχικιάν, Ευθύμιος Τσιμτσιράκης και Μάριος Κανδυλάκης.

Πηγή : meatplace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου