Η κλιματική αλλαγή απειλεί το γαλλικό κρασί

Όλο και περισσότερες χώρες διεκδικούν μια θέση στην παγκόσμια οινοπαραγωγή. Μια πρόκληση για τους Γάλλους αμπελουργούς, οι οποίοι τώρα πρέπει να παλέψουν και με την κλιματική αλλαγή. 
Πώς μπορεί να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή κρασιού σε μία χώρα όπως η Γαλλία, η οποία κατέχει παραδοσιακά μια από τις πρώτες θέσεις στην αμπελουργία παγκοσμίως; Τι σημαίνει για τα γαλλικά κρασιά η ξαφνική είσοδος της Κίνας στην οινοπαραγωγή, στην οποία καλλιεργούνται σήμερα περισσότερα στρέμματα αμπέλου απ' ό,τι στη Βουργουνδία και σε άλλες γαλλικές περιοχές που είναι φημισμένες για τα κρασιά τους; Ποια επίδραση έχουν, τέλος, στην οινοπαραγωγή της Γαλλίας οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, πρωτίστως σε εκείνες των ίδιων των Γάλλων;

Όσον αφορά το κλίμα, η αύξηση των μέσων τιμών θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στο παιχνίδι της παραγωγής κρασιού νέες περιοχές, από τις επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι την Κάτω Σαξονία στη Γερμανία. «Οι νότιες περιοχές της Γαλλίας έχουν αρχίσει ήδη να απειλούνται» εξηγεί ο οινολόγος Ιβ Λέερ σε μία συνέντευξη του στο περιοδικό La Revue du vin de France. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά: τα αμπέλια τρυγώνται νωρίτερα, η περιεκτικότητα οινοπνεύματος αυξάνεται, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη γεύση, εξηγεί ο Λέερ.

Ενώ λοιπόν η κλιματική αλλαγή ξυπνά τις ελπίδες των οινοπαραγωγών σε διάφορες χώρες για μια δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά κρασιού, το ίδιο γεγονός συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για τους γάλλους αμπελουργούς. Για παράδειγμα, με τον ρυθμό που θερμαίνεται ο πλανήτης, το κλίμα στο Μπορντώ θα μοιάζει το 2050 με εκείνο της Σεβίλλης σήμερα. Ίσως αυτό σημάνει και το τέλος αυτής της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας, εξηγούν οι ειδικοί. 
Η Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα βλέπει πλέον να ευδοκιμεί η καλλιέργεια Γαλλικών ποικιλιών κρασιού στο έδαφός της, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα. Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε Γερμανικές ποικιλίες, οι οποίες και ήταν πιο ανθεκτικές.

Επενδύσεις σε νέες μεθόδους

Παράλληλα το κρασί έχει πάψει να αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της γαλλικής διατροφής. Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου Ζαν-Μαρί Οράντ, το κρασί είναι πλέον για τους Γάλλους απλώς ένα μέσο γαστρονομικής απόλαυσης. Υπάρχει μία όλο και μεγαλύτερη παγκοσμιοποίηση όσον αφορά όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την κατανάλωση του κρασιού.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας θα μπορούσαν να δείξουν προσαρμοστικότητα, όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Τουζάρ, επενδύοντας σε νέες μεθόδους και σε νέες τοποθεσίες καλλιέργειας, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Ο Ζαν-Μαρί Οράντ από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου τονίζει από την πλευρά του ότι τα αμπέλια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και ότι κρασί μπορεί να παραχθεί ακόμη και σε ξηρά κλίματα. Ούτως ή άλλως οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας έχουν πίσω τους μία μακρά παράδοση, η οποία θα μπορούσε να τους φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για να κρατήσουν το Μπορντώ και τα άλλα φημισμένα κρασιά της χώρας τους στην τρίτη θέση ανάμεσα στα εξαγώγιμα γαλλικά προϊόντα.

Σεμπάστιαν Κούνιγκαϊτ/ Δημήτρης Ελευθεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου