Ζύμωση κρασιού με την βοήθεια υποβρύχιας τεχνολογίας

Τη διαδικασία «sono-densitometry», η οποία χρησιμοποιείται στα υποβρύχια έχει ενσωματώσει για να ελέγχει τη ζύμωση των κρασιών του ένα οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, το Palmaz Vineyards που φτιάχνει κυρίως κρασί με Cabernet Sauvignon, έχει υιοθετήσει το σύστημα Fermentation Intelligence Logic Control System.  Το σύστημα επιτρέπει στους ειδικούς που εργάζονται στο κελάρι να ανιχνεύουν ανωμαλίες πριν εξελιχθούν σε προβλήματα που θα μπορούσαν να χαλάσουν το κρασί.

Το σύστημα αναλύει την ζύμωση κρασιού σε μοριακό επίπεδο, προσφέροντας στον οινοποιό πληροφορίες που απαιτούνται για την προσαρμογή της θερμοκρασίας στα διάφορα μέρη της δεξαμενής με ένα υψηλό επίπεδο ακρίβειας.

Βασίζεται σε μια υποβρύχια τεχνολογία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα σε σχήμα πιρουνιού σε κάθε δεξαμενή, ο οποίος μετρά τις δονήσεις 10 φορές κάθε δευτερόλεπτο, παρέχοντας  δεδομένα σχετικά με την πυκνότητα του υγρού. Από αυτά τα δεδομένα ο οινοποιός μπορεί να εκτιμήσει το ποσοστό που γίνεται η ζύμωση σε διάφορες περιοχές της δεξαμενής.

Στη συνέχεια, ένα λογισμικό επεξεργάζεται τα δεδομένα  και αποκαλύπτει  διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να ρυθμιστεί και να εξασφαλιστεί μια ελεγχόμενη, σταθερή ζύμωση.

Οι πληροφορίες που παράγονται από το σύστημα αποθηκεύονται στο Palmaz’s Fermentation Dome, μια ενισχυμένη κατασκευή που έχει χτιστεί μέσα στον βράχο του Αγίου Γεωργίου στη Νάπα και το Palmaz ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη υπόγεια ενισχυμένη κατασκευή στον κόσμο.
Ένα geotagging σύστημα προσδιορίζει επίσης  ποιος οινοποιός στέκεται μπροστά από μια δεξαμενή, έτσι ώστε  τα δεδομένα με τα οποία δουλεύει κάθε οινοποιός να είναι στη διάθεση του όπου κι αν στέκεται.

Το κτήμα 220 στρ. αγοράστηκε από τον Julio Palmaz,  το 1997. Περιλαμβάνει ένα οινοποιείο σε 110.000 τετραγωνικά πόδια, με δεκαοχτώ ορόφους, χτισμένο στο βράχο του όρους George  O Julio Palmaz είναι ένας πρώην ακτινολόγος ο οποίος έκανε περιουσία  εφευρίσκοντας  το balloon-expandable’, μια ιατρική εφεεύρεση που χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Intellectual Property International , ως μια από τις 10 πατέντες που άλλαξαν τον κόσμο για στον 20ο αι. Το οινοποιείο  τώρα διοικείται από τον Julio και τον γιό του, Christian.

Πηγή : krasia.gr / agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου