Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να
ανακόψει την εξέλιξη του καταρράκτη στα μάτια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε
βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ophthalmology και
αποδεικνύει ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν δευτερεύουσα σημασία στην
εξέλιξη της νόσου. Ο καταρράκτης παραμένει η συχνότερη αιτία τύφλωσης παρότι η
σύγχρονη οφθαλμιατρική μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τους θολωμένους φακούς
αποκαθιστώντας την καλή όραση.
Έτσι διαπίστωσαν ότι
μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C συνδέεται με περιορισμό του κινδύνου
εμφάνισης καταρράκτη της τάξης του 20%, ενώ αργότερα διαπίστωσαν ότι η πλούσια
σε βιταμίνη C διατροφή μείωνε τις πιθανότητες εξέλιξης του καταρράκτη κατά 33%.
Το 35% της διαφοράς της εξέλιξης της νόσου οφειλόταν σε
γενετικούς παράγοντες, ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή,
επηρέαζαν την κατάσταση κατά 65%. Η βιταμίνη C δρα ευεργετικά επειδή είναι
ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αλλωστε στο υγρό στο εσωτερικό του φακού υπάρχει υψηλή
συγκέντρωση βιταμίνης C που αποτρέπει τη θόλωση των φακών. Τέλος, η μελέτη
αφορά μόνο τη φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης C κι όχι υπό τη μορφή
συμπληρωμάτων.
Πηγή : Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου