H Bayer προχωρά στην εξαγορά της Monsanto

Μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Γερμανικής Bayer AG  να εξαγοράσει την αμερικανική Monsanto, αποκαλύφθηκε και το ποσό: 62 δισ. δολ. σε μετρητά, μια πρόταση που δύσκολα θα απορρίψει η Monsanto.

H Monsanto σίγουρα δεν έχει καλό όνομα στην αγορά, είναι στόχος πολλών ακτιβιστών και ομάδων μια και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων για τη γεωργία και κατ΄επέκταση για πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε. Περίπου το 95% της γεωργίας στην Αμερική γίνεται με σπόρους της Monsanto. H μετοχή της Bayer έπεσε μετά την ανακοίνωση του τιμήματος εξαγοράς, περίπου $122 ανά μετοχή, μια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που σχεδιάζει να κάνει μια Γερμανική εταιρεία και είναι πολύ μεγάλη, με δεδομένη τη κεφαλαιοποίηση της Γερμανικής εταιρείας η οποία φτάνει τα 90 δισ. δολ. αλλά και αυτή της Αμερικανικής εταιρείας η οποία φτάνει τα 42 δις δολ.

Με την εξαγορά της Monsanto, η Bayer AG γίνεται αυτόματα ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στο κόσμο και μπαίνει αυτόματα σε όλη την αμερικανική αγορά. Η φαρμακευτική εταιρεία μετατρέπεται κατά 50% σε γεωργική άλλος ένας λόγος για τις αντιδράσεις μερικών μετόχων της.

Η Monsanto κατέχει περίπου το 26% της αγοράς σπόρων, η DuPont 19%, η Syngenta 9% και η Bayer περίπου 3%.  Βέβαια η Monsanto παίρνει δικαιώματα χρήσης των μεταλλαγμένων σπόρων της από ανταγωνιστές, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας, η οποία στο σύνολό της είναι μεταλλαγμένη και ελέγχεται με τον ένα ή άλλο τρόπο από την MonsantoH Bayer απο την άλλη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στο κόσμο, όπως και η επίσης Γερμανική BΑSF.

Η εξαγορά αυτή θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ευρώπη,  η οποία έχει θέσει διάφορους περιορισμούς σε εταιρείες όπως η Monsanto, ενώ εκφράζονται  φόβοι για άνοδο των τιμών των τροφών αλλά και για το πέρασμα του ελέγχου του 1/3 της παγκόσμιας διατροφής σε μια μεγάλη εταιρείαH χρηματοδότηση της αγοράς θα γίνει με πώληση μετοχών και χρέους της Bayer AG, χωρίς να χρειαστεί δανεισμός απο την Γερμανική εταιρεία.

Η Monsanto είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τον ανταγωνιστή της, την Ελβετική Syngenta, αλλά δεν τα κατάφερε, και ενώ τα οικονομικά της στοιχεία ήταν αδύνατα και προγραμμάτιζε απολύσεις ήταν σε συζητήσεις εξαγοράς της BASF. Ακολούθησε η τεράστια προσφορά της Bayer AG η οποία όλα δείχνουν ότι δεν τη θέλει αλλά θα την δεχτεί.

Η Syngenta εξαγοράστηκε τελικά από την Κινεζική ChemChina τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ Dow Chemicals και DuPont είναι σε φάση συγχώνευσης και ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Πηγή : Τηλεόραση ΣΚΑΙ – startupper - Γιώργος Κουρκούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου