42 δις δολάρια για να τραφεί η Κίνα

Η Κίνα έχει το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις το 9% της γης της καλλιεργείται. Η κατανάλωση τροφίμων για πάνω από 1,4 δις κόσμου, θα αυξάνεται σημαντικά μέχρι το 2024 ενώ η παραγωγή θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο για τις Κινεζικές αρχές.

Η πρόταση εξαγοράς της Ελβετικής Syngenta AG από την κρατική εταιρεία ChemChina έναντι $42 δις δολ. σε μετρητά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία όπως και το premium 20% που προσφέρει η Κίνα στην αξία των μετοχών της Syngenta, φτάνοντας τα $465 δολάρια/μετοχή.

Η Syngenta είναι η μεγαλύτερη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών  (GMO) αλλά και φυτοφαρμάκων, με πάνω από 6.800 μεταλλαγμένα είδη, με ανταγωνιστές τις Monsanto, Bayer AG, Dow Chemical και DuPont Co. Σημειωτέον οι Dow Chemical και Dupont είναι σε φάση συγχώνευσης.

Η Κίνα ενδιαφέρεται εντόνως για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της καλλιεργήσιμης γης μέσω των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με στόχο να μειωθούν τα φυτοφάρμακα αλλά και η χρήση των λιπασμάτων από τους αγρότες. Αν και μέχρι στιγμής η Κίνα δεν έχει στραφεί στα GMO ωστόσο είναι μεγάλος πελάτης των ΗΠΑ αφού προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες γενετικά τροποποιημένων σπόρων όπως σόγια για παράδειγμα.

Πηγή : startupper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου